Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Besplatne edukacije trenutnih i potencijalnih uzgajivača crne slavonske svinje

  • 11. rujna 2017.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Besplatne edukacije uzgajivača crne slavonske svinje  (1).jpg Besplatne edukacije uzgajivača crne slavonske svinje  (1).jpg
Besplatne edukacije uzgajivača crne slavonske svinje (1).jpg
fullscreen Besplatne edukacije uzgajivača crne slavonske svinje  (2).jpg Besplatne edukacije uzgajivača crne slavonske svinje  (2).jpg
Besplatne edukacije uzgajivača crne slavonske svinje (2).jpg
fullscreen Besplatne edukacije uzgajivača crne slavonske svinje  (3).jpg Besplatne edukacije uzgajivača crne slavonske svinje  (3).jpg
Besplatne edukacije uzgajivača crne slavonske svinje (3).jpg

U okviru provedbe projekta LENA – Lokalno gospodarstvo i zaštita prirode u Podunavlju započela je provedba besplatnih edukacija trenutnih i potencijalnih uzgajivača crne slavonske svinje s područja Vukovarsko-srijemske županije s ciljem ujednačavanja proizvodnih uvjeta (selekcija svinja, objekti, hranidba, prerada u visoko vrijedne tradicionalne proizvode)

Druga grupa edukacija (ukupno će se održati četiri grupe) održava se u Drenovcima od 11.09. i trajati će do 20.09. Edukacije provodi Vukovarsko-srijemska županija a stručni predavač je profesor Vladimir Margeta s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku koji je doktorirao na temu „Genetska analiza crne slavonske svinje“.

Voditelj projekta Ivan Domac je uvodno održao prezentaciju o projektu te upoznao prisutne s aktivnostima koje će se odvijati. Na uvodnom predavanju posjetili su nas i projektni partneri iz Srbije Dunav Soja, predstavljali su ih Jovana Đisalov i Andrea Vučinić, koje su održale prezentaciju o certificiranju proizvoda prema standardima kvalitete Dunav Soja.

Teme s kojima će se polaznici edukacija upoznati su: nastanak crne slavonske svinje, trenutno stanje uzgoja, anatomska svojstva crne slavonske svinje, odabir i uzgoj rasplodnog materijala, reprodukcija (bređost, prasenje), sisanje (odbiće prasadi – uzgoj prasadi), tovna i klaonička svojstva, tradicionalni proizvodi, smještaj svinja, bolesti i zdravstvena zaštita.

Jučer je održano prvo predavanje te se danas nastavlja s edukacijama u prostorijama Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora u Drenovcima (Vladimira Nazora 131) s početkom u 19:00 sati te su slobodni pridružiti se svi zainteresirani polaznici.

Ispis
Vrh