Izbornik
heeader image

20. obljetnica ustroja 4 bojne vukovarske 3. brigade ZNG-a

  • 15. lipnja 2011.
  • Hrvatski branitelji

Na današnji dan prije 20 godina u objektima VUPIK-a , između Sotina i Opatovca, osnovana je 4. bojna vukovarske 3. brigade Zbora narodne garde koja je imala 306 pripadnika od kojih su 84 položila svoje živote u obrani Vukovara

Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara odana je počast žrtvama Domovinskog rata.
U spomen na poginule hrvatske branitelje i taj povijesni čin iz Domovinskog rata otkrivena je spomen-ploča na jednom od objekata tadašnje vojarne Zrinski-Frankopan. Spomen ploču na osnivanje 4. bojne vukovarske 3. brigade ZNG-a otkrile su Katarina Arbanas i Ivana Cindrić, potomci onih koji su pisali svijetle stranice povijesti u obrani Vukovara.
 O ratnom putu postrojbe koja je izrasla u okosnicu organiziranog oružanog otpora srpskom agresoru na području grada Vukovara i okolice govorio je ratni zapovjednik 4 bojne vukovarske 3 brigade ZNG-a  brigadir Ivica Arbanas, naglasivši da je od tisuću dragovoljaca njih 176 završilo napornu obuku, prekinutu raketiranjem neprijateljskih zrakoplova 27. srpnja 1991. godine, i oni su činili temelj obrane u mnogim dijelovima grada i okolice.
U ime Vukovarsko-srijemske županije svečanom otkrivanju spomen-ploče nazočio je predstojnik Ureda župana Marinko Beljo.

Sveta misa za poginule služena je u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

Ispis
Vrh